Jouw hostingkeuze heeft invloed op de prestaties en betrouwbaarheid van je WordPress website. In dit stuk zal ik je wegwijs maken en tips geven om het kiezen van de WordPress-hosting wat makkelijker te maken.
Het kiezen van de juiste WordPress-hosting is een belangrijke beslissing die een effect zal hebben op de prestaties en betrouwbaarheid van jouw WordPress website, evenals op je dagelijkse onderhoudsactiviteiten. En hoewel je je site altijd op een later tijdstip kunt migreren, is het veel gemakkelijker om vanaf het eerste moment de juiste WordPress-hosting te kiezen.
Om je de inzichten te geven die je nodig hebt om die beslissing te nemen, zal ik je een berg aan informatie geven en enkele tips over het kiezen van WordPress-hosting.
Ik denk dat mensen soms te veel nadruk leggen op het “type” hosting voor WordPress. Hoewel er zeker belangrijke verschillen zijn tussen de verschillende technologieën, hebben ze weinig invloed op de gewone WordPress-gebruikers.
Wat ik hiermee bedoel te zeggen is, als het verschil belangrijk voor je is, dat je waarschijnlijk mijn uitleg niet nodig hebt ;). Toch is het nuttig om op zijn minst kort in te gaan op de verschillende soorten WordPress-hosting, zodat je weet wat er achter de schermen gebeurt:
In tegenstelling tot wat je veel zult zien, is managed WordPress-hosting niet zijn eigen “type” hosting. Dat wil zeggen, het past niet in de lijst met “shared” of “cloud” hosting.
In plaats daarvan gaat Managed WordPress-hosting meer over het toevoegen van een reeks optimalisaties en conciërgefuncties bovenop de onderliggende infrastructuur die de host besluit te gebruiken.
Sommige Managed WordPress-hosts gebruiken een gedeelde infrastructuur, andere worden mogelijk gemaakt door cloudplatforms (zoals Google of AWS) en weer anderen kunnen dedicated servers of een VPS gebruiken.
Heb je het nodig? Waarschijnlijk niet.
Een goed beheerde WordPress-host zal veel belangrijke onderhouds- en optimalisatietaken voor u uitvoeren, waaronder:
Back-ups – meestal krijgt u elke dag automatische back-ups.
Updates – sommige werken alleen de kernsoftware bij, terwijl andere ook plug-ins upgraden.
Prestatie-optimalisatie – caching op serverniveau en andere belangrijke prestatie-tweaks om uw site sneller te laten laden en beter te laten presteren op schaal.
Beveiliging – algemene functies zoals malwarescans, evenals WordPress-specifieke beveiligingsregels en firewalls.
Klinkt goed, toch? Maar zijn er nadelen?
Een nadeel zou de prijs kunnen zijn. Voor al dat gemak ga je meer betalen dan voor een host met minder functies.
Is het het geld waard? Zeker! Heb je het nodig? Dat hangt volledig af van je budget en je intenties met de website.
Maar als je het niet leuk vindt om dingen zelf af te handelen en in te richten, dan kan het een goede keuze zijn om iets meer te betalen voor minder gedoe. Bovendien is tijd geld, en elke seconde die u besteedt aan het prutsen met back-ups of caching, is tijd die u zou kunnen besteden aan het ontwerpen of uitbreiden van jouw site.
Naast het “type” van WordPress-hosting zelf, zijn hier enkele andere dingen waarmee u rekening moet houden wanneer u voor WordPress-hosting kiest.
Ik laat de meest voor de hand liggende factoren zoals prijs en gebruikersrecensies achterwege, omdat dit een vrij algemeen onderdeel is van elke aankoopbeslissing.
Ondanks dat er veel Shared hosts mee adverteren, bestaat er niet zoiets als een host die “onbeperkt” verkeer ondersteunt.
Dus de eerste grote overweging is gewoon “kan deze host de gemiddelde hoeveelheid verkeer aan die ik krijg / van plan ben te krijgen?”
Als je voor een Managed WordPress-host gaat, worden ze gefactureerd op basis van het daadwerkelijke verkeer dat je site krijgt:
Voor goedkope shared hosts kun je zoiets tegenkomen als:
Siteground, Strato of Transip
En hoewel “onbeperkt” zeker aantrekkelijk lijkt er altijd een soort limiet. Meestal krijg je waar je voor betaalt, en een site met veel verkeer of veel bronnen vereist een meer krachtige en vaak duurdere hosting.
Naast dat een host moet voldoen aan jouw traffic behoefte op dit moment, wil je ook een host vinden die schaalbaar is. Kort gezegd betekent schaalbaarheid het vermogen om zich gemakkelijk aan te passen aan een toename van het verkeer.
Als je site bijvoorbeeld viral gaat op sociale media, is het laatste wat je wilt dat deze uitvalt omdat je host de toegenomen belasting niet kan bijhouden. Sommige hosts crashen als ze overbelast raken, terwijl andere kunnen opschalen om je site beschikbaar te houden.
Vanwege de onderliggende technologie biedt cloudhosting u meestal de gemakkelijkste schaalopties.
De technologie die websites aandrijft, verandert altijd (en verbetert meestal). Nieuwere versies van PHP bieden bijvoorbeeld grote prestatieverbeteringen ten opzichte van oudere versies, en de webserver die uw host kiest, heeft ook een effect.
Hier zijn enkele van de absolute minimale technologieën waar je op zou moeten letten wanneer u voor WordPress-hosting kiest:
Laatste versie van PHP.
Op dit moment is dat PHP 7.3, maar dat zal in de toekomst uiteraard veranderen.
Gratis SSL-certificaat via Let’s Encrypt (of vergelijkbare service). HTTPS/SSL is tegenwoordig een must-have en er is geen excuus voor een host om in 2021 geen gratis SSL-certificaat aan te bieden.
SFTP. Dit is de veiligere versie van FTP.
Naast het zoeken naar de juiste technologie, wil je die technologie ook op de juiste plek in de wereld hebben. Dat wil zeggen, je wilt een fysiek datacenter kunnen gebruiken dat zo dicht mogelijk bij jouw doelmarkt staat.
Als u zich bijvoorbeeld op Duitsers richt, wilt u een host waarmee u een server in Duitsland kunt gebruiken, niet in de VS.
Hoe goed en betrouwbaar je host ook is, je zult op een gegeven moment ondersteuning nodig hebben.
Hoe en wanneer je hulp kunt krijgen, hangt af van het beleid van je host.
De meeste, maar zeker niet alle hosts bieden 24/7 ondersteuning (check dit altijd even).
Denk daarnaast na over wat voor ondersteuning je voorkeur heeft. Meestal zijn dit je opties:
Ticket
Live chat
Telefoon
Sommige hosts bieden ze alle drie aan, terwijl andere er maar één of twee bieden.
Kinsta biedt bijvoorbeeld alleen ondersteuning via livechat, terwijl SiteGround en Strato je meerdere opties geeft.
Ten slotte is ondersteuning zeker een gebied waar je gebruikersrecensies wilt raadplegen. Zelfs met 24/7 ondersteuning is er een groot verschil tussen “Ik moest 15 minuten wachten en ze hebben mijn probleem niet eens opgelost” en “Ze reageerden meteen en losten het probleem op”.
Gebruikersrecensies helpen je erachter te komen welke situatie op jouw host van toepassing is.
Of je nu hands-on of hands-off bent, er zal zeker een moment komen dat je in je hostingdashboard moet graven om iets op je server te beheren.
De meeste budgethosts gebruiken iets dat cPanel wordt genoemd, dat volledig functioneel is, maar niet altijd het meest gebruiksvriendelijk.
Aan de andere kant maken veel beheerde WordPress-hosts hun eigen aangepaste hostingdashboard. Bijvoorbeeld het aangepaste dashboard van Kinsta.
En sommige hosts – zoals Bluehost – doen beide, waardoor je een aangepast hostingdashboard bovenop cPanel krijgt.
Er is hier niet echt een goed of fout antwoord, maar je wilt een hostingdashboard kiezen waar je je voelt op je gemak voelt.